Care sunt pericolele utilizării unui serviciu gratis de VPN

de: Florin Cașotă
30 07. 2018

VPN sau Virtual Private Network este o tehnologie prin intermediul căreia te poți conecta la un server care să intermedieze conectarea ta la internet. Astfel, îți poți masca identitatea reală. VPN-urile gratuite sunt utile, dar pot deveni periculoase.

VPN-urile  reprezintă o modalitate  de acces al unui conținut cenzurat sau inaccesibil din regiunea ta, dar și o modalitate de a rămâne anonim pe internet. Aceste servicii sunt fie contra-cost, fie gratis.

26% din utilizatorii de internet din lume utilizează un VPN, potrivit datelor Statista. 30% din cei care au acces la internet din regiunea Asia Pacific folosesc astfel de servicii pentru a scăpa de cenzura din acele regiuni, mult mai mult decât media la nivel global.

AnchorFree, compania din spatele Hotspot Shield, probabil serviciul VPN cel mai accesat din lume, a raportat că peste 600 de milioane de persoane au descărcat software-ul lor de VPN. 100 de milioane de descărcări s-au efectuat doar în 2017, odată cu deciza Congresului american prin care le permite ISP-urilor (Internet Service Provider) să vândă datele utilizatorilor.

Este clar că interesul pentru păstrarea intimității pe internet este din ce în ce mai mare, astfel tot mai mulți utilizatori apelează la servicii gratis VPN. Asta s-ar putea să nu fie un lucru bun.

Ce se întâmplă când folosești un VPN gratuit

Un serviciu gratuit îți poate ascunde IP-ul, dar îți poate impune restricții la lățimea de bandă sau la viteza de acces pe internet. În plus, providerii de servicii gratuite ți-ar putea înregistra diverse informații pe care să le vândă ulterior.

Multe din astfel de programe nu sunt transparente în legătură cu ceea ce se întâmplă cu datele tale, multe VPN-uri gratis îți vând datele către terți, iar unele VPN-uri de acest fel au fost găsite a fi vinovate de practici și mai neplăcute, prcum injectarea de reclame și redirecționarea traficului tău de internet către anumite site-uri.

Hotspot Shield (600 de milioane de descărcări) a fost găsită vinovată de vânzarea de date a utilizatorilor săi terților, dar și de redirecționarea traficului către anumite site-uri afiliate.

Hola (160 de milioane de utilizatori) are un model de business care profită de utilizatorii săi. Hola are un serviciu gratis, dar și unul plătit. Compania promite trafic de date nelimitat și nici nu-ți bagă reclame. Sună prea bine pentru a fi adevărat și cam așa este.

Un grup de cercetători în securitate au găsit că Hola vinde accesul la computerul tău utilizatorilor care aleg să plătească. Astfel, te-ai putea trezi că cineva a accesat anumite site-uri ilegale folosind IP-ul tău.

Betternet (38 de milioane de utilizatori) vinde datele utilizatorilor săi direct către publicitari. Astfel, aceștia au acces la comportamentul tău pe internet pentru a-ți putea livra și mai multe reclame personalizate.

VPN-urile sunt foarte utile. Trebuie să te gândești însă că atunci când nu plătești pentru un serviciu sau produs atunci înseamnă, cel mai probabil, că tu ești serviciul/produsul. Acea companie are grijă să monetizeze asta.